Штампа

Поздрав из Швајцарске

 

Као што вероватно знате, ученици Ђачког парламента "Прве основне школе краља Петра Другог" у Ужицу отпутовали су у Швајцасрску на двонедељну обуку о правима детета. Овај викенд посетили смо Луцерн, Рајнине водопаде и музеј " Технорама ".

Рајнини водопади, као веома позната туристичка дестинација, привукли су насу пажњу. "Свеж ваздух, жубор воде и предивни пејзажи оставили су нас без даха. Призор је изгледао скоро нереално, као страница из сликовнице. Вода јаркоплаве боје прскала је на све стране али то нас није спрецило да узивамо у њеним лепотам", казу наси ученици.

Луцерн је велики град пун туристичких атракција. Посетили смо Музеј огледала који је био нешто најнеобичније сто сам икада видела. Имате осећај као да ходате у своју рефлекцију иако заправо идете право. Такође, обишли смо музеј одмах поред који нам је приближио осећај за време. Сам музеј је подељен на три дела: прошлост, садашњост и будућност. Недалеко одатле посетили смо статуу лава испод које се налази "језеро жеља", само сто, за разлику од обицне фонтане жеља, новчић морате бацити преко главе да би се жеља остварила.

Музеј " Технорама" је интерактивни музеј природних наука. Поред предавања које је било крајње необично и веома узбудљиво, најинтересантнији су били експерименти. Мноштво занимљивих огледа нам је омогућило да знање стецено у сколи испробамо. Преко магнетних поља до трења или струје овај музеј обухвата веома интересантна поља физике и боље нам их приближава. Иако се музеји некад сматрају досадним, овај је доказао да то некад мозе бити потпуно погресно, музеј " Технорама " је пука супротност досади.

И овај викенд, као и прошли, био је испуњен многим невероватним искуствима.

Ана Марија Поповић