Прва основна школа краља Петра II

  • 1skola
  • 300863161 1295476421193306 4572904186483770844 n
  • engleski2023
  • IMG 2219
  • mask2023
Штампа

Национална платформа „Чувам те“

 

Поштовани наставници, родитељи и ученици

     Обавештавамо вас да је наше Министарство просвете, науке и технолошког развоја послало обавештење да је основана Национална платформа „Чувам те“, која представља прву националну платформу за превенцију и заштиту од насиља у школама у Србији. 

     Национална платформа има за циљ координицију и јачање интерсекторске сарадње свих надлежних институција у борби против насиља. Поред вршњачког насиља које је у фокусу ове платформе, она представља и алат који ће помоћи у борби против насиља у установама образовања и васпитања широм Србије.

 

     На Националној платформи „Чувам те“ налазе се и сегменти које се односе на информисање и едукацију. У оквиру сегмента информисања могу се пронаћи информације о облицима насиља, препознавању и поступању у случајевима насиља, злостављања и занемаривања у складу са званичним процедурама надлежних ресора. На платформи ће се континуирано објављивати едукативни материјали из области превенције и заштите од насиља, које ће припремати сарадници надлежних министарстава. 

     Позивамо вас да се информишете и похађате обуке које су постављене на платформу. Едукативни садржаји су намењени свим родитељима, наставницима и ученицима. Ученици средњих школа самостално ће похађати обуке док ученици основношколског узраста ће обуке похађати самостално, али уз претходну сагласност родитеља или старатеља, у складу са Законом о заштити података о личности.

     Трећи део платформе који се односи на пријављивање насиља је у процесу израде, накнадно ћемо вас информисати о његовом објављивању и пуштању у рад.

      Садржаје који чине њен део (информисање и едукацију) користићемо као један од ресурса/алата приликом израде годишњег програма заштите од насиља, злостављања и занемаривања и програма спречавања дискриминације.

     Заједничким деловањем, посвећено и континуирано можемо радити на стварању безбедног и подстицајног окружења за раст и развој сваког појединца школске заједнице.

 

            Националној платформи „Чувам те“ можете приступити на домену: cuvamte.gov.rs