Штампа

О Центру за таленте

 

Даровитост или таленат је једноставно дар. Када се препозна код деце он се негује, чува и умножава. Није више важно да ли је то поклон са неба, дар природе, чудо из космоса, важно је показати га, удвостручити и њиме оплемењивати друге.

Прва основна школа краља Петра II са својим наставницима имала је слуха да препозна ове бисере. Покренути идејом педагога Катарине Карановић о формирању центра за таленте, наставници су преузели улогу да стану уз своје ђаке, да их полако подупру, усправе и изнедре из њих оно најбоље.

Почев од претходне школске године у просторијама наше школе почео је са радом центар за таленте. Лед су пробили млади талентовани креативци на ликовним радионицама под руководством вештог наставника Милана Антонијевића и учитељице Милице Николић. Већ другу годину за редом њих двоје успешно четкицама, бојама, штафелајем, темперама и многим методама излажу радове својих ученика који посвећено прате сваку сугестију учећи нове технике сликања. Томе сведоче ходници наше школе где се налазе цртежи, слике и друга ликовна остварења насликана маштом младих уметника.

И ове године математика нам је јача страна. У центру за таленте учитељице Марија Ракић и Радмила Шуљагић кроз математичке задатке подстичу ученике на размишљање, повезивање, уочавање, склапање, састављање и друге математичке неједначине. На свакој радионици ученици утврде да је математика невероватна и интересантна наука. Врло је егзактна, али што се више истражује, то ће више бити занимљива.

Незаобилазан део школског живота су прославе, приредбе и представе. У овом аспекту формирана је и трећа грана центра за таленте, а то је драмски клуб који има две групе. Прву драмску дружину „Цепелин“ воде учитељице Љубинка Мијатовић и Гордана Никовић, а другу групу „Цветак жути“ води вероучитељ Ненад Вукајловић.

Својим гласом, изражајем, дикцијом, појавом, а најпре вежбањем и трудом, ученици трећег и четвртог разреда вредно спремају своје прве представе. Новогодишња и божићна представа је планирана за децембар, а друга представа за Савиндан и Дан школе.

Водећи се визијом да је свако дете мали човек који ће сутра оплеменити друштво својим јединственим даром, циљ Центра за таленте је да ученици што лакше искажу своју личност кроз машту и креативност. 

вероучитељ Ненад Вукајловић.