Штампа

Драмски клуб - Цветак жути

БОЖИЋНА ПРЕДСТАВА

Даровитост или таленат је једноставно дар од Бога. Када се препозна код деце он се негује, чува и умножава. Тај значај су увидели и ученици драмске секције који су желели свој дар да покажу, удвостурче и тиме оплемењују друге.

Прва основна школа краља Петра II из Ужица, са својим наставницима имала је слуха да препозна ове бисере. Покренути идејом педагога Катарине Карановић о формирању центра за таленте, наставници су преузели улогу да стану уз своје ђаке, да их полако подупру, усправе и изнедре из њих оно најбоље.

Поред центар за ликовну уметност, математику, формирана је драмска секција, у оквиру драмског клуба „Цветак жути.“ Ученици су се уз менторски рад учитељица Љубинке Мијатовић, Гордане Никовић и вероучитеља Ненада Вукајловића припремали за прославу и обележавање божићних празника, празника који се прослављају уочи Божића.

Током припрема, прво су млади глумци имали задатак да се упознају са значајем лепих старих српских обичаја који се прослављају за Детињце, Материце и Оце.

О самом значају и величини ових припремних празника водитељ на премијери представе је јасно истакао: „често се питам шта је потребно учинити за друге? Потребно је позвати тамо где нас одавно нису чули. Посетити тамо где нас дуго нису видели. Опростити тамо где чекају наш опрост. Утешити оне који су тужни. Загрлити оне који су усамљени. И волети људе око нас; ови празници нас подсећају на радост, топлоту, окупљање...“

Томе нас је ова представа и научила и нагласила да су обичаји  важан део културе нашег народа. Не само да су традиционална свечаност приликом важних датума, они су и најважнији део прославе једног празника. Кроз обичаје људи увиђају важност блискости, значај припадности и симболику празника.

Обичаји који обележавају празнике уочи Божића желе да нам нагласе да је Божић празник када треба да се сетимо колико смо важни једни другима и да ту блискост негујемо. Зато се на празник посвећен деци, мајкама и оцима везујемо.

Уз подршку публике, другара и наставника, млади глумци су успешно изнели представу чекајући нови термин неке нове позоришне сцене.

Водећи се визијом да је свако дете мали човек који ће сутра оплеменити друштво својим јединственим даром, циљ Центра за таленте је да ученици што лакше искажу своју личност кроз машту и креативност.

Више се може прочитати у чланку на линку