Штампа

УПОЗНАВАЊЕ УЧЕНИКА СА ОСНОВНИМ САОБРАЋАЈНИМ ПРАВИЛИМА И ПОНАШАЊЕ НА РАСКРСНИЦИ ИСПРЕД ШКОЛЕ

У нашем граду пуно је саобраћајница и возила. На многим местима потребно је прећи улицу. Због тога је важно да познајемо саобраћајна правила и ситуације на које треба да обратимо пажњу

НАЈВАЖНИЈИ САВЕТИ ЗА ПЕШАКЕ КАО УЧЕСНИКЕ У САОБРАЋАЈУ

 

 

- Потребно је увек гледати да ли ка нама иду возила (чак и када нам је зелено на семафору или се налазимо на пешачком прелазу).

-Никада не претрчавати улицу нити је прелазити на црвено (ни на жуто), већ искључиво када је на семафору зелено светло за пешаке. Ни када журимо на великом одмору за доручак или каснимо на час... Никада.

-Најстрожје је забрањено прелазити улицу ван пешачког прелаза. Највећа грешка је дијагонално прелажење улице (нпр. са пешачког острва директно ка пекари Сретен Гудурић)

-Потребно је да увек будемо удаљени бар један метар од коловоза (јер већи аутомобили или камиони могу да повреде пешака и на тротоару ретровизором или приликом скретања)

-Никада не разговарати мобилним телефоном када се прелази (било која) улица и раскрсница

-Посебан опрез је потребан када је напољу јако сунце или киша. Тада и возачи и пешаци журе да што пре пређу раскрсницу заборављајући на прописе и могуће су незгоде.

                                                                  

***

 

 

САОБРАЋАЈНИЦА ИСПРЕД ШКОЛЕ- СИТУАЦИЈЕ (и најчешће грешке пешака) НА КОЈЕ ТРЕБА ОБРАТИТИ ПАЖЊУ:

Ситуација бр. 1: Налазимо се поред семафора испред главног улаза школе. Зелено је за аутомобиле. Kола пролазе... Одједном на семафору на средини раскрснице (горе) се пали  црвено за возаче (за пешаке је и даље црвено). Строго је забрањено у том тренутку започети прелазак улице. ЗАШТО? Јер се тада одмах после црвеног (за возаче у средњој траци)  „пали“ условна зелена стрелица која дозвољава возачима на крајњој десној страни пролаз. Уколико је возач у десној траци у журби „залетео“ возило знајући (од раније) да га у том тренутку чека пролаз безбедност пешака може бити угрожена!

Ситуација бр. 2:   Налазимо се испред радње фото Лазар (преко пута главног улаза школе). Пали се зелено светло за пешаке. Забрањено је чак и тада прелазити улицу а да не погледамо на леву страну има  ли возила...ЗАШТО?  Догађа се понекад да возачи „залете“ возило са доње стране (долазећи од Нове пекаре, поред моста) при истеку жутог светла... Тада настаје ситуација да иако им се пали зелено пешаци који прелазе зебру код фото Лазара могу бити угрожени.

Ситуација бр. 3: Пешацима је забрањено да прелазе улицу на зебри поред трафике а да не погледају у лево има ли возила, чак иако им се упалило зелено светло. ЗАШТО? Зелена условна стрелица  испред главног улаза школе почиње да блинка (трепери) тј. да се гаси. Несавесни возач даје гас да би што пре прошао на зелено (и да не би неколико минута чекао паљење нове стрелице), пролази и угрожава пешака иако је овоме зелено.

 

Ситуација бр. 4: Налазимо се на путу од Трга ка школи, ка пешачком прелазу поред мале црвене трафике... Зелено светло за пешаке кратко траје. Строго је забрањено прелазити улицу а да се претходно не погледа да ли нам возило са леве стране иде у сусрет. ЗАШТО? Ако већ нисмо  стајали поред прелаза када се зелено светло упалило тешко да ћемо моћи да га пређемо на време. Због тога пешаци често журе (или чак трче) а да нису погледали лево, да ли им аутомобил иде у сусрет. Саобраћајница са леве стране је посебно непрегледна...

...и уколико возач „залети“ возило безбедност пешака може бити угрожена док се налази на средини улице.

Молимо ученике и њихове родитеље да посвете што већу пажњу пажњу питању безбедности у саобраћају као и да заједнички погледају анимирани филм о Пажљивку

*ученици и родитељи ђака који се непримерено понашају на раскрсници испред школе биће позивани на разговор са ОС, за теже прекршаје са стручним сарадником и директором школе.          

 

 

Тим за безбедност Прве основне школе