Прва основна школа краља Петра II

  • DSCN0313
Штампа

Наши ученици на новом пројекту

Ученици наше школе, предвођени наставником историје Миломиром Максимовићем укључени су у пројекат Дворска канцеларија - коресподенција у средњем веку кога финансира Центар за промоцију науке (регионални центри у Ужицу и Крагујевцу).

Циљ пројекта је да ученици стекну знања о последњем периоду владавине деспота Стефана Лазаревића и о писмености тог доба (облицима слова, стиловима писања, употреби пера, материјалима за писање, начинима обраћања лицима којима пишемо, употреби уметничких иницијала, цртању минијатура, коришћењу словенских бројева уместо арапских и римских, датирању догађаја по црквеним празницима и од стварања света). Стечена знања ће применити у писању писама појединим ист.личностима и старешинама значајних места средњовековне Србије, где ће, поред знања доћи до изражаја и њихова креативност у осмишљавању приче и тона писма.

Октобар и новембар су предвиђени за писање, а децембар за евалуацију и презентацију - предвиђен је сусрет путем скајпа где ће се ученици упознати и поделити своја искуства. Писма ће се слати поштом, а након сумирања утисака и искустава о радионици биће враћена тиму који је на њима радио. Након тога радови ће бити изложени у холу школе, а затим и у неком простору на нивоу града (писма наше и других школа из Ужица и околине).
Поред школа из Србије, учествоваће и српска школа из Будимпеште (која ће представљати угарског краља Жигмунда). Нашој школи је припала част да се уживи у лик Ђурђа Бранковића, сестрића деспота Стефана, који је после ујакове смрти постати господар Србије. Због значаја ове ист. личности, али и интересовања за српски средњи век које су наша деца показала током тематске недеље средњег века у јануару, писаћемо час 11 писама! То је велика одговорност, али и награда за досадашњи труд.
Крајем године биће организована и посета неком оближњем споменику из тог периода. У зависности од средстава и временских услова, одлучићемо између цркава у Карану и Ариљу, и града Солотника у подножју Таре.
Прошле суботе имали смо прилику да се упознамо са једним од руководилаца пројекта, Павлом Павловићем, професором историје из Београда, који нам је представио пројекат и поделио нам материјал.
Иако ће носиоци активности бити ученици који су се пријавили на почетку године, радионицама ће моћи да се придруже и остали ученици који су заинтересовани да помогну или посматрају. Поред наставника Миломира, помоћ и подршку ученицима пружиће и Весна Шекељић, наставница српског језика.
Надамо се да ће ученици кроз овај пројекат сазнати више о култури коју баштине, и да ће се добро забавити.
Детаљније о пројекту на сајту

Текст преузет са Фејсбук странице Андријаш