Штампа

У ПОСЕТИ АКАДЕМИКУ ЉУБОМИРУ СИМОВИЋУ- БИВШЕМ УЧЕНИКУ ПРВЕ ОСНОВНЕ

Прошлог петка, 28.11.2014. позиву гдина Симовића да га посете у просторијама Српске академије наука и уметности одазвали су се в.д. директора школе Никола Бацетић и помоћник директора Емина Јеремић Мићовић.

 

 

У више него пријатној атмосфери г. Симовић је руководству школе уприличио интервју поводом прославе јубилеја -130 година од оснивања установе. Том приликом обратио се јавности у име бивших ученика наше школе. Читав интервју је забележен камером.

Академик је освежио сећања на школу из његовог дечачког доба у оскудном ратном добу. Причао нам је како је “за длаку“ са мајком и братом избегао погибију у трезорима Народне банке (у приземљу данашњег Народног музеја), како је 1944. неретко гледао гвоздено небо прекривено авионима и доживео стравичну експлозију какву је мало ко од ужичана чуо...

Посебно су занимљиве приче из времена када је г. Симовић полазио у школу. На овом месту испричаћемо једну од њих. Када је малог Љубу мајка одвела код директора-управника да се утврди да ли је довољно зрео за полазак у први разред овај га је упитао да ли зна колико ногу има овца. Дечак је одговорио- четири. На питање колико ногу има кокошка одговорио је - две. На последње, “најтеже“ питање колико ногу има риба - будући ђак је мало размислио и одговорио: ниједну. Директор је био задовољан одговорима па је одобрио будућем ђаку да упише први разред...

Приче су се низале а време је летело. Након готово двочасовног разговора поздравили смо се са уваженим домаћином и изразили наду да ћемо се поново сусрести на лето. Овај пут у нашем крају - у просторијама Прве основне, негде у граду или на Јеловој гори.