Штампа

ЈОШ О НЕДЕЉИ ЗДРАВИХ СТИЛОВА ЖИВОТА

Последња недеља октобра у нашој школи традиционално је посвећена промовисању здравих стилова живота.

Активности су прилагођене ванредној ситуацији изазваној пандемијом корона вируса, али су уз  труд и посвећеност свих актера у великој мери реализоване.

 

У промоцију здраве исхране укључили су се стручни сарадници наше школе: Радица Благојевић, Весна Ешпек Дебељевић и Катарина Карановић, који су одржали прикладна предавања ученицима шестог разреда.

Чланови еколошке секције: Вук Ћалдовић, Валентина Новаковић и Нина Доганџић одржали су презентацију значаја воде за здравље човека у неколико одељења седмих и петих разреда.

Часови биологије били су посвећени неговању здравих животних навика, а на часовима одељењских стрешина говорило се о пријатељству, променама које са собом носи улазак у пубертет и тајанственом свету емоција.

Наставница математике Марија Ракић, одржала је час у одељењу 6-2 уз асистирање наставнице биологије Бранке Кремић. Ученици су најпре решавали квиз Здраво растимо где су поновили седам правила здравог живота, разломке кроз планирање тањира здраве исхране и начин рачунања дневног уноса калорија везаног за узраст и пол.

Наставница Марија Ракић је показала колико је математика важна у припреми здравих оброка кроз избор здравих намирница, одмеравање и израчунавање цена потребних количина. Ученици су рачунали колико им је новца потребно за ужину ако следе добијени рецепт здраве ужине, с обзиром да су вредности у рецепту дате у грамима, а цена намирница је изражена у динарима по килограму. Ученици су закључили да им је за планирање здравих оброка потребно пуно добре воље и мало новца. Овај час је био леп пример међупредметног повезивања и прилика да се искористи интерактивна табла у сврху учења.

Ученици су добили и домаћи задатак, да код куће припреме здрав оброк са рецепта који су добили у школи.

Четвртак је био посвећен здравој ужини с тим да су ученици имали задатак да воће и ужину понесу од куће. Надамо се да су и ученици и наставници уживали, да се доста новог знања стекло, а старо се обновило, и да ћемо следеће године бити у прилици да Недељу здравих стилова живота обележимо на квалитетнији начин