Прва основна школа краља Петра II

  • DSCN0313
Штампа

Ђурђија Лојаница, ученица 7. разреда наше школе - првакиња Србије на такмичењу из немачког

 

Ученици награђени за знање из немачког језика и успешне резултате након положеног језичког испита

 

Ученици осмог разреда  наше школе , који су након завршног испита из немачког језика стекли услов за добијање комплетне дипломе на нивоу знања немачког језика А2, добили су поклоне од Кола српских сестара Ужица и Станка Станковића Ћирковића, заслужних за увођење ДСД програма у ту ужичку основну школу.

 

 

Речнике и новчану награду од 50 евра је добило пет ученика осмог разреда који су постигли одличне резултате на језичком испиту из немачког језика, али и ученица седмог разреда те школе Ђурђија Лојаница која је прва у Србији у изражајном читању текстова на немачком језику, након републичког такмичења из тог језика.

 

 

vЗа мене је ово јако важно јер ће да ме подстакне да још више учим и да се бавим овако нечим лепим. Мислим да је хумано од људи што желе да се даље развија језик и наше знање. То је јако лепо, наводи за Радио Луну Ђурђија Лојаница која две године учи немачки језик у школи по ДСД програму. Таленат је привукао Ђурђију изучавању немачког језика. Заволела је тај језик, како каже, због изговора и акцента. Планира да упише Ужичку гимназију или Медицинску школу, потом и позоришну режију. Каже да размишља и о животу у иностранству. 

 

Иначе, око 600 ученика од петог до осмог разреда наше школе је ове школске године похађало наставу немачког језика по ДСД програму.

Тај програм,  наглашава мастер професор немачког језика и књижевности Марина Марјановић, омогућава ученицима да на крају осмог разреда изађу на испит знања немачког језика и бесплатно стекну међународно признат сертификат на језичком нивоу А2 или А1, у зависности од постигнућа ученика.

Како смо раније писали, ДСД као програм постоји од 1972. године. Тај програм је под контролом Министарства иностраних послова Немачке. Стицање сертификата, односно ДСД Немачке језичке дипломе, за ученике је бесплатно. Трошкове сноси немачко министарство за културу.

 

-         Због међународно признате дипломе, ученици у току каснијег школовања могу да сертификују своје знање, што до скора није био случај, истиче Марина Марјановић подсетивши да ученици настављају са учењем немачког језика по ДСД програму, ако упишу Ужичку гимназију и да у четвртој години те средње школе полажу испит за стицање дипломе на нивоу Б1. Истиче да је значајна олакшица што је градиво у основним и средњим школама повезано.

Ово је трећа година за редом како ученици осмог разреда Прве основне школе краља Петра ИИ полажу испит и стичу могућност добијања међународно признате дипломе. Испит из немачкој језика за Немачку језичку диплому, ДСД, ове године је полагало 19 ученика који ће добити сертификат за делове испита на којима су показали постигнућа на нивоу А1 или А2.

За знање немачког језика је награђено пет најбољих осмака.

Поклоне су обезбедили ужичко Коло српских сестара и Станко Станковић Ћирковић.

-         Мислим да то деца засужују јер су се трудила. Награде су гест подстрека да деца иду напред, али и да касније чине добра дела, да помогну свом граду и ближњима и тако постану узори,   рекла је председница Кола српских сестара Ужице Слободанка Мира Станковић Ћирковић.

-         Од посебног је значаја да се деца оспособе да знају један језик јер су на тај начин богатија за једну личност и живот ће им тако бити богатији, наглашава председница ужичког Кола српских сестара Слободанка Станковић Ћирковић.

Прилог  тв- 5 можете погледати овде